Recept: pindasoep met stukjes runderlap

recept pindasoep

Als iemand het over pindasoep had, stelde ik mij altijd een bord satésaus of waterige pindakaas voor. Geen heel smakelijk beeld en ook gelijk de reden waarom ik het nog nooit had gegeten. Tot mijn moeder het besloot te maken voor Pakjesavond. En wat bleek? Ondanks dat het er misschien niet zo lekker uitziet, is het juist heel lekker en smaakt totaal niet naar satésaus. Vooral nu het zo koud is, is deze soep lekker pittig om goed mee op te warmen. Lees verder voor het recept.

Ingrediënten:

(voor een grote pan soep)

–          2x 2 el zoute ketjap.
–          2 tl djahépoeder.
–          2 tl uienpoeder.
–          Peper en zout.
–          2 teentjes knoflook.
–          400 gram runderlappen, in blokjes gesneden.
–          2 runderbouillonblokjes.
–          1 runderkruidenbuiltje.
–          100 gram rijst.
–          50 gram mihoen.
–          500 gram uien.
–          1 groene paprika.
–          1 Spaanse peper.
–          250 gram champignons.
–          1 pot pindakaas (zonder nootjes).
–          1 tl sambal.

Het is een hele lijst, maar een deel ervan (kruidenpoeders, rijst, etc.) heb je vaak al standaard in huis. Pindasoep is een soep waarmee je veel kan variëren, dus voeg gerust meer of andere groenten toe.

Maak een sausje van 2 el ketjap, djahépoeder, uienpoeder, wat zout en peper en een geperst teentje knoflook. Schep deze marinade door de blokjes rundvlees en laat dit een paar uur marineren in de koelkast.

Doe na een paar uur het gemarineerde vlees met twee liter gekookt water, de bouillonblokjes en het kruidbuiltje in een grote pan. Zet deze op het vuur en laat er een uur lang een bouillon van trekken.

Kook ondertussen de rijst in twee deciliter water gaar. Laat de mihoen even weken in heet water (of gooi het in de laatste minuten bij de rijst in de pan) en laat de rijst en de mihoen uitlekken in een zeef.

Snipper, als de bouillon een uur getrokken heeft, de uien en snijd de paprika in stukjes. Verwijder de zaadjes van de Spaanse peper en snijd de peper in hele kleine stukjes. Voeg alles toe aan de pan.

Snijd twintig minuten later de champignons in schijfjes en snipper de knoflook. Voeg deze samen met de rijst en de mihoen toe aan de pan. Breng alles op smaak met wat peper en zout, maar houd er hierbij rekening mee dat de sojasaus ook al zout is. Laat de soep tien minuten koken.

Roer ondertussen de pindakaas, de overgebleven 2 el ketjap, de sambal en wat bouillon tot een glad papje. Roer dit papje door de soep en laat alles goed doorkoken. Eet smakelijk!

 

Wat vinden jullie van pindasoep? Waarvan zouden jullie graag een recept willen zien?

Xx Sarah

Advertenties

Een gedachte over “Recept: pindasoep met stukjes runderlap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s