Beauty: hoe bepaal ik de ondertoon van mijn huid?

6cb888b1b7925c0a024a5a4180bb6df8

De ene kleur lipstick staat je beter dan de ander. En ook qua kleding merk je dat oranje jou beter staat dan blauw, of juist andersom. Dat komt allemaal door de ondertoon van je huid. Als je de ondertoon van je huid weet, is het zoeken naar de perfecte blouse of oogschaduw net even wat makkelijker. Of wat dacht je van het bepalen van je nieuwe haarkleur? Genoeg redenen dus om snel te ontdekken hoe je de ondertoon van je huid kan bepalen!

e9dd48c96754e7a96eab582aa8835f75

Allereerst, iedereen moet natuurlijk gewoon dragen wat hij of zij wil. Ik ben een warm type waardoor kleuren als zwart, wit en paars mij niet heel veel flatteren. Maar hé, dat betekent niet dat ik die kleuren nooit draag. Ik ben verzot op mijn zwarte blazer en in mijn kast hangen verschillende Little Black Dresses. Maar als ik sta te twijfelen tussen verschillende kledingstukken weet ik nu wel welke kleur ik het best kan kiezen. Weet jij de ondertoon van jouw huid nog niet? Dan zijn er verschillende testjes om te ontdekken welke ondertoon jouw huidskleur heeft.

96b8c7d456ac007f14ec21f5c42f3b8a

Kijk naar jezelf

Voor de een is het bepalen van de ondertoon makkelijker dan voor de ander. Bij mij is het best wel duidelijk. Ik ben bleek, maar zodra ik in de zomer wat bruiner word, krijgt mijn huid een gelige kleur. Niet geel als in: zo, die heeft vast iets aan haar lever. Maar gewoon een gelige kleur bruin. Daarnaast spelen je oogkleur en je haarkleur ook mee. Bij je haarkleur is het van belang dat je echt naar de officiële kleur van je hoofdhaar hebt. De kleur van je wenkbrauwen en overige lichaamshaar heeft namelijk een andere kleur dan je hoofdhaar. Mijn haar is bruin met een goud/rode gloed en mijn ogen zijn bruin met een beetje groen en goud. Ook dit zijn duidelijk warme kleuren, waardoor voor mij de vraag snel beantwoord was.

5cb8598a6e456f7edc6432e406d7091c

Je haarkleur definieert overigens niet gelijk je ondertoon. Er zijn dames met donkerbruin haar die donkerbruine ogen en een lichtbruine huid hebben en die dus duidelijk een warme ondertoon hebben. Maar er zijn ook dames met dezelfde kleur haar, maar die juist lichtblauwe ogen hebben en een rozige huid hebben. Die dames hebben juist weer een koele ondertoon.

Daarnaast hebben Aziatische mensen vooral een warme ondertoon, maar ook daar zijn weer uitzonderingen op. Vaak wordt er gedacht dat mensen met een getinte huid een warme ondertoon hebben een mensen met een lichte huid een koele ondertoon. Maar dit klopt niet! Een lichte huid kan een warme ondertoon hebben en een donkere huid een koele. Het komt minder vaak voor, maar het kan wel.

c66dc8bb9a00da54f8b0da42043956c9

Aderen

Je kan ook je ondertoon bepalen aan de kleur van je aderen. Bij mensen met een koele ondertoon zijn de aderen duidelijk blauw van kleur. Bij mensen met een warme ondertoon zijn de aderen meer blauwgroen of groen van kleur.

Wit papier

Hou een wit papier tegen je gezicht aan. Is je huidskleur vergeleken met het witte papier aan de gele kant? Dan heb je een gele en dus een warme ondertoon. Lijkt je huid meer roze? Dan is de kans groot dat je een koele ondertoon hebt. Dit is een bekende test om je ondertoon te bepalen. Naast een wit vel papier zie ik er alleen maar extra bleek uit, maar toch is ook dan weer de gelige kleur van mijn huid te zien. Warm dus! Je kan deze test ook met behulp van een witte sjaal doen. Dat werkt waarschijnlijk beter, maar niet iedereen heeft een witte sjaal.

c3b2840f96c0f8a81dc66dbc5fa25157

Probeer het uit

De kans is groot dat je een kledingstuk in een koele kleur en een kledingstuk in een warme kleur hebt. Pak beide kledingstukken erbij en houd ze tegen je gezicht of trek ze aan. Kijk welk kledingstuk je qua kleur het mooist staat. Staat dat leuke fuchsia shirt jou mooier dan die zomerse gele top? Dan ben je koel van kleur.

8395784ifjif938482374891275

Dit kan je ook goed met make up uitproberen, al is het dan iets moeilijker te zien. Ik raad je aan het met oogschaduw of blush te proberen. Lipstick kan ook, maar veel kleuren lipsticks zijn niet overduidelijk koel of warm van kleur, waardoor het lastiger te zien is. Breng op een oog een koele kleur oogschaduw aan, zoals taupe, en op je andere oog een warme kleur, zoals koper. Toen ik mij nog niet bezighield met mijn ondertoon ontdekte ik dat ik er behoorlijk ziekig uitzag als ik taupe oogschaduw droeg, terwijl koper juist mooi staat. Dat komt dus door mijn ondertoon! Op je wangen kan je het testen met een peachy blush (warm) en een felroze blush (koel). Maar ik denk dat het met oogschaduw het beste te zien is.

69de92a919d7533cd6a18a072c416225

Hopelijk heeft dit artikel jullie geholpen bij het bepalen van jullie ondertoon. Sinds ik me er meer mee bezig hou, merk ik dat ik tijdens het winkelen sneller iets pak wat een warme ondertoon heeft dan iets wat een koele ondertoon heeft. En ook qua make up merk ik dat warme kleuren mij flatteren, terwijl koele kleuren mij juist extra bleek en soms zelfs ziek laten lijken. Daarom is het heel handig om je eigen ondertoon te weten. Maar heb je een koele ondertoon en zie je een geweldige oranje lipstick? Laat je vooral niet tegenhouden. Het zijn immers richtlijnen, geen regels.

0bcba5eb857e4d1c45ae6db390ff1bd1

 

Welke ondertoon heb jij? Hoe heb jij jouw ondertoon bepaald?

Xx Sarah

 

Alle afbeeldingen komen van Pinterest.com. 

Advertenties

14 gedachtes over “Beauty: hoe bepaal ik de ondertoon van mijn huid?

 1. svenja zegt:

  Wauw, wat een geweldig fijn, uitgebreid en leerzaam artikel heb je geschreven. Zelf heb ik voor de opleiding tot schoonheidsspecialiste kleurenanalyse’s gegeven! Zelf ben ik koel. Het is echt bijzonder om te zien dat warme/koele kleuren zo een verschil kunnen maken bij iemand.

  • saarenzo zegt:

   Dankje! En ik heb snel even wat foto’s op jouw blog opgezocht. Volgens mij heb jij een gele ondertoon en heb je dus een warme ondertoon. Maar ik weet het niet zeker. Vanaf een foto is het natuurlijker een stuk moeilijker te bepalen dan in het echt 😉

 2. Evelien zegt:

  Leuke blog! Waar heb je die plaatjes vandaan? Ik geef zelf make-up workshop en gebruik ook de kleurencirkel, maar mag ik misschien ook eens één van jouw plaatjes gebruiken?

  • saarenzo zegt:

   Dankje! En alle afbeeldingen komen van Pinterest.com. Ik heb gezocht op ‘undertone skin’ en ‘warm cool undertone’ en dan krijg je deze afbeeldingen. Van mij mag je ze gewoon gebruiken, maar dan weet je de bron 🙂 Succes met de workshop!

 3. Stéphanie zegt:

  Zo, daar ben ik weer. Ik vind mezelf maar raar.
  Bij oogschaduw vind ik warme tonen het beste staan bij me.
  Maar bij blushes staan koele tonen weer goed. Bij warme tonen zie ik eruit als een lijk.
  Bij kleding staan warme tonen goed bij me.

  Alleen… mijn aderen zijn (en blijven) blauw? WTF? 😛
  En warme lippenstiften staan me ook beter.

  Echt. Ik vind mezelf raar.

  • saarenzo zegt:

   Hoi Stéphanie. Waarschijnlijk heb je dan een warme ondertoon. Ik heb zelf ook een warme ondertoon en gewoon blauwe aderen, dus dat is geen bepalende factor. Het kan zijn dat de warme kleuren blushes je raar staan omdat je er nog even aan moet wennen. Daarnaast kan het ook zijn dat je gewoon een kleur kiest die niet zo goed bij jouw huid staat. Oranje blushes staan mij bijvoorbeeld ook niet, omdat ik een heel lichte huid heb. Als ik die draag ziet dat er totaal niet uit. Probeer eens een blush als Rose Gold van Sleek of Healthy Mix van Bourjois. Dit zijn ook warme kleuren, maar passen goed bij bijna elke huidskleur. Misschien staan die dan beter!

   En zo niet, dan zou ik gewoon de koele kleuren blush blijven dragen. De kleuren die bij jouw ondertoon passen zijn richtlijnen, geen regels. Voel je dus vooral niet gedwongen om voortaan alleen nog maar warme kleuren te gebruiken! Maar het is bij de blush denk ik vooral een kwestie van wennen 😉 Succes en als je hulp nodig hebt hoor ik het wel 🙂

   • Stéphanie zegt:

    Dankjewel! 🙂 Ik doe gewoon wat ik zelf wil hoor, ik ga dit echt niet gebruiken als regels! 🙂 Maak je daar maar geen zorgen over.

    Waarschijnlijk ligt ‘het probleem’ van de blush dus bij mn lichte huid. Ben nogal een witje :’D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s