RECEPT: ZWART SESAMIJS (GEEN IJSMACHINE NODIG!)

RECEPT ZWART SESAMIJS 5

Ik ben echt verzot op zwart sesamijs. Als ik in een sushi restaurant eet, bestel ik het sowieso. Het liefst eet ik bij Genroku in Amsterdam. Niet alleen omdat ze er mega lekkere gerechten hebben, maar ook omdat je er onbeperkt zwart sesamijs kan bestellen. Iedere ronde bestel ik dan een nieuw bolletje. Het is zo heerlijk! Helaas is het in de meeste winkels niet te koop en bij een toko waar ik het een keer heb zien liggen was het aan de prijzige kant. Tijd om het zelf een keer te maken!

Voor wie nog nooit zwart sesamijs heeft gegeten: echt, proef het! Het klinkt misschien als een vreemde ijssmaak, maar het is ontzettend lekker. Nootachtig en ook een beetje zoet. Moeilijk om het goed te beschrijven, dus je kan het het best gewoon een keer proberen, haha. Maar genoeg gepraat, op naar het recept!

Ingrediënten

  • 3 eetlepels zwart sesampoeder (dit kan je bij de toko kopen)
  • 750 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 150 gram kristalsuiker
  • 2 eidooiers (bewaar eventueel het eiwit om meringues mee te maken. Zonde om weg te gooien!)

RECEPT ZWART SESAMIJS

Doe de melk, room, het zwart sesampoeder en 75 gram suiker in een grote pan. Verwarm het mengsel al roerend tot het bijna kookt. Je kan dit het best op een laag pitje doen, omdat de melk anders kan verbranden.

Klop de eidooiers met de andere 75 gram suiker tot het lichtgeel en romig is. Voeg een paar lepels van de verwarmde melk aan het eiermengsel toe en klop nog eventjes. Doe vervolgens het eiermengsel bij de rest in de pan en roer het goed door elkaar. Breng het mengsel aan de kook en laat het 10 minuten opstaan, terwijl je er regelmatig door roert. Als het mengsel begint te koken gaat het even heel erg schuimen en stijgen, dus zorg ervoor dat je pan hoog genoeg is!

Doe het mengsel in een kom en laat het afkoelen. Ze de kom wanneer het genoeg is afgekoeld in de vriezer. Daarna is het wachten geblazen, want het mengsel neemt lang de tijd om te bevriezen. Bij mij duurde het zo’n 4 à 5 uur voordat het eindelijk iets minder vloeibaar begon te worden en het had een hele nacht nodig om goed hard te worden. Schep het mengsel af en toe door elkaar en zet het weer terug in de vriezer. Wanneer het volledig ijs is geworden is het klaar. Eet smakelijk!

RECEPT ZWART SESAMIJS 2 RECEPT ZWART SESAMIJS 3

De mijne was wat korrelig geworden, omdat ik te laat was begonnen met het maken van het ijs, waardoor hij ’s nachts moest opstijven en ik hem niet steeds kon doorroeren. Normaal wordt het ijs gladder. 

Heb je een etentje en wil je graag zwart sesamijs als dessert serveren? Maak het dan de dag van tevoren (of eerder!) zodat je zeker weet dat het ijs op tijd klaar is. Het ijs wordt in de vriezer heel hard, dus haal het ongeveer 15 à 30 minuten van tevoren uit de vriezer.

Wat vind jij van zwart sesamijs? Heb je het wel eens zelf gemaakt?

Xx Sarah

Advertenties

2 gedachtes over “RECEPT: ZWART SESAMIJS (GEEN IJSMACHINE NODIG!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s